Pluggtips från Isabella Löwengrip

Steg 1 (inledning, syfte, metod, frågeställning, källor)

Här ska du väcka ett intresse för den som läser. Du kan antingen hänvisa till ett historiskt problem eller ta upp en fråga som är intressant att väcka för allmänheten. Du anger syftet till varför du valde de här ämnet samt vilken frågeställning du har valt i frågan. Du kan ta upp tidigare fortskning och ge svar på vad den kom fram till. Du berättar vilken metod du har tänkt att använda, böcker, intervjuer etc. samt källorna. Du skriver varför du valde vissa källor men även varför du valde bort några. En avgränsning helt enkelt.

Steg 2 (Avhandling, undersökning, analys)

Det är här du ska presentera din undersökning inom de ämne du valde. Börja gärna med en bakgrund, sedan frågeställningen igen och sedan själva uppsatsen där du diskuterar ämnet. Här gäller det att vara konkret och neutral och undvika ord som “jag tycker” Skriv istället “det är anmärkningsvärt att..” Det gör man för att vara så trovärdig som möjligt. Allt du säger måste basera sig på källor som du tydligt hänvisar till. (Allt du säger ska kunna gå att hitta fakta till). Problemetisera gärna ditt ämne och svara med fakta för båda sidor. I slutsatsen kan du utgå mycket från just den delen i texten.

Steg 3 (Sammanfattning, slutsats)

Det är här säcken ska knytas ihop. Det är här du ska svara på den frågeställning du uppgav i inledningen. Du har just presenterat faktan och nu är det upp till dig att reflektera över den. Du behöver inte komma fram till något eller ta ställning om det du skriver, dock måste du kunna argumentera får båda sidor. Ta upp konsekvenser från olika perspektiv, en individ, ett samhälle eller ett helt land. Hitta gärna en pararell till något likande som har hänt tidigare i historien. Vad hände efter det? Vad fick individen/samhället/landet för konsekvenser av det? Vad tror du att det här kommer ge upphov till i framtiden? Be gärna någon att korrekturläsa. Ofta blir man hemmablind.

 

Jag tycker tipsen är riktigt bra och ni får ta del av den igen!


Kommentarer

PS,vid spam eller kränkningar spårar jag IP-adressen

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0